Wednesday 18 January 2012

Udang masak lemak bernenas



Bahan-bahannya :

10 ekor udang
8 biji cili kering
2 biji cili merah
½ biji nanas
5 ulas bawang merah
2 batang serai
1 inci kunyit hidup
½ inci belacan
2 cawan santan
sedikit kerisik
sedikit gula

Caranya :

1. Bersihkan udang dan toskan. Taburkan sedikit gula diatasnya.

2.  Tumbuk cili kering, cili hidup, kunyit hidup, serai, belacan dan bawang merah hingga lumat.

3.  Masukkan santan ke dalam kuali & biarkan sehingga mendidih, barulah dimasukkan rempah yang telah ditumbuk tadi, masukkan sedikit minyak masak dan masukkan udang lalu dibalik-balikkan.

4.  Angkat udangnya terlebih dahulu. Masukkan nanas dan sedikit garam. Bila kuahnya telah sebati masukkan udang dan kerisik. Angkat dan hidangkan.

sumber : Malaysia Top Bloggers

No comments:

Post a Comment